Skip to content Skip to footer

Westerlo - Antwerpen

Zin om mee te doen?​

Het Kasteel de Merode in Westerlo, waar de magie ontstond…

In 2015 vond Kerstmagie voor de allereerste keer plaats in het Kasteel de Merode in Westerlo. Als thuishaven van Historalia waar ook tweejaarlijks zomerspektakels georganiseerd worden, bleek de theaterwandeling Kerstmagie meteen een groot succes. Gedurende twee edities was Westerlo de enige plek om de magie te beleven, maar al snel kriebelde het om ook de rest van Vlaanderen te betoveren.

De Nacht van Twinkeling

Elf Tierelantijn heeft een verrassing. Hij brengt je met zijn magische kerstklok naar klokslag twaalf uur, de nacht voor kerstavond. Dan stoppen de kerstman en zijn elfjes met werken en pakjes leveren en gebeuren er magische dingen in het kasteel. Elf Tierelantijn begeleidt de mensen met zijn magisch lantaarntje. Plots flikkert dit en horen ze uit het lantaarntje de stem van feetje Twinkeling komen. Zij zit daar opgesloten en niemand weet waarom. Ze zoeken hulp bij de lichtfee, maar tot hun grote verbazing wil zij niet helpen. Intussen komt in het magisch kasteel alles tot leven: van fluisterende bomen, zingende muren tot grappende kerstbollen. Heeft de sprekende kerstwensput of het elfje met liefdesverdriet iets te maken met het opsluiten van elf Twinkeling? En waar zit de kerstman dan?

« Als kind kon ik er al van genieten om het kasteel helemaal in een kerstsfeer te hullen. Het is fantastisch om te zien hoe ook mijn drie kinderen elk jaar reikhalzend uitkijken naar de periode dat Kerstmagie en alle kerstfiguren het kasteel weer betoveren. Wees welkom in deze wondere wereld!»

Simon de Merode
Kasteelheer

Kasteel_de_Merode_-_Westerlo

Kasteel de Merode

Met een historische bagage van meer dan 700 jaar, schrijft het kasteel van Westerlo nu volop aan de reis richting toekomst. In de middeleeuwen diende het kasteel in eerste instantie als grensfort, om het hertogdom Brabant te beschermen tegen zijn buren. De donjon werd geplaatst in ijzerhoudende zandsteen uit de regio. De halfronde poorttoren die toegang geeft tot de binnenkoer dateert ook uit de 16de eeuw. In de 18de en 19de eeuw werden er nog een linker- en rechtervleugel toegevoegd.
In het kasteel zie je ook enkele bijzondere kunstwerken. In de vestibule staat ​​een gietijzeren kachel uit 1539 en twee renaissanceschoorstenen in marmer. Verder zijn er beroemde schilderijen, wandtapijten, goudleerbehang en meubels in verschillende stijlen. Het kasteel is alleen toegankelijk voor het publiek tijdens events van Historalia zoals Kerstmagie en de tweejaarlijkse musicalspektakels of tijdens groepsrondleidingen op reservatie. Het kasteel wordt bewoond door de familie de Merode zelf.